Presentatie over de “Check in, Check out interventie” van School-Wide Positive Behavior Support aan schoolteam
Zijn jullie als schoolteam op zoek naar een interventie waarmee preventief gedragsproblemen aangepakt kunnen worden of bestaande gedragsproblemen verminderd kunnen worden? School-Wide Positive Behavior Support (kortweg: SWPBS) is een positieve benaderingswijze die schoolbreed ingezet wordt om een positief schoolklimaat te stimuleren en gedragsproblemen aan te pakken (Schoolwide PBS, z.d.). De interventie is door het Nederlands Jeugdinstituut erkend als goed onderbouwd (Nederlands Jeugdinstituut, 2014).
Een presentatie over deze interventie aan jullie schoolteam kan jullie helpen bij het zoeken naar een geschikte aanpak. Jullie krijgen meer achtergrondinformatie over SWPBS inclusief de “check in, check out” interventie en over mijn eigen ervaringen en resultaten hiermee in de praktijk van het speciaal basisonderwijs.
Tijdens mijn studie pedagogiek was ik namelijk gedurende drie jaar een van de kartrekkers bij de invoering van SWPBS binnen SBO De Wissel te Landgraaf. Mijn afstudeeronderzoek omvatte een praktijkonderzoek naar het effect van de “check in, check out” interventie van School-Wide Positive Behavior Support op terugkerend probleemgedrag bij de leerlingen in de leeftijd van 4-13 jaar van SBO De Wissel. Directie, leerkrachten, leerlingen en ouders waren actief bij dit onderzoek betrokken. Scroll naar beneden om mijn onderzoek en de resultaten van deze interventie in te kunnen zien.
Resultaat onderzoek:
De interventie bleek een positief effect te hebben op het probleemgedrag waaraan de leerlingen met de interventie werkten; dit verminderde. Ook had de interventie een positief effect op het gewenst gedrag dat er voor in de plaats verwacht werd; het gewenste gedrag bleek te zijn toegenomen na afloop van de onderzoeksperiode. De interventie werd positief gewaardeerd door leerlingen, ouders, leerkrachten en directie en had een positieve invloed op het welbevinden van leerlingen.
Blijf niet langer rondlopen met twijfels die aan je blijven knagen.
Het handigste is dat je een e-mail stuurt naar info@kinderpraktijklandgraaf.nl, of gebruik het contacformulier, met daarin kort vermeld:
Ik neem dan contact met je op om een gratis telefonisch contact of gratis Skypesessie met je af te spreken. Tijdens dit eerste contact leren we elkaar alvast een beetje kennen en verhelderen we de hulpvraag. Daarna bekijken we of vervolg al dan niet gewenst is.
Bel je me liever? Dat mag ook. Ik kan je echter niet altijd direct te woord staan; spreek in dat geval je telefoonnummer en vraag in, dan bel ik je terug.
Ik wil je vragen om me niet te contacteren via Facebook of Whatsapp en dergelijke, want dan raak ik het overzicht kwijt. Mail of bel me alsjeblieft :-).